Pienen lapsen kanssa voi usein tulla olo, että ei viitsi lähteä kotoa minnekään. Vanhempaa voi epäilyttää, osaako lapsi käyttäytyä teatterin kaltaisessa vaativaksi mielletyssä tilanteessa, onko esitys lapsen ikäkaudelle sopiva, pitkästyykö lapsi ja niin edelleen. Kuitenkin juuri lapset nauttivat teatterista aivan omalla tavallaan.

Teatterituotantoja on tarjolla jo alle kouluikäisille lapsille

Jo alle kouluikäisille on tarjolla erilaisia teatterituotantoja. Kouluikäisen on hyvä käydä teatterissa jo siksi, että se on osa sivistystä. Näytelmät ovat myös kiinnostava tapa tutustua erilaisiin klassikkoteoksiin; esimerkiksi suomalaisen kansalliskirjallisuuden klassikot, kuten Seitsemän veljestä ovat helpommin ymmärrettävässä muodossa teatterin lavalta katsottuina. Kouluikäisten on myös syytä oppia käyttäytymään aikuisten teatterissa oikealla tavalla. Yleinen huolenaihe teattereissa ympäri maailman on se, että katsojat eivät erota teatteria elokuvateatterista. Esimerkiksi Lontoon teattereissa on harkittu kieltoa, jonka mukaan ruokia ei saisi viedä katsomoon ollenkaan. Äänekkäästi sipsejä syövät katsojat ovat häirinneet muiden teatterivieraiden katsomiskokemusta.

Lastenteatterit

648d5e1491513da6d39f1eaca969d0b5Lapsille sopivia teatteriesityksiä on tehty jo pitkään. Vanhimmat yhä toimivat lastenteatterit ovat Unga Teatern, tanssiteatteri Hurja Ruuth ja Nukketeatteri Sampo. Unga Teatern on perustettu jo vuonna 1960. Se perustettiin kiertueteatteriksi, mutta jo vuonna 1985 se sai oman näyttämön Espoosta. Kiertuetoiminta kuitenkin jatkui ja esityksiä on nykyään saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi. Ohjelmistossa on niin uusia näytelmiä kuin myös klassikoita; teatterin tavoite on tuoda esille humanistisia arvoja ja miettiä, mitkä kysymykset ovat tärkeimpiä elämässä.

Nukketeatteri Sampon esitykset alkoivat vuonna 1977. Se toimii Helsingin keskustassa Erottajalla, mutta esityksiä on ympäri pääkaupunkiseutua. Musiikilla on keskeinen osa esityksissä, jotka yleisesti ottaen käsittelevät vuorovaikutukseen ja ihmisten välisiin tunteisiin liittyviä kysymyksiä. Esityksissä on mukana muusikoita ja monet Sampon esitysten lauluista onkin taltioitu myös levyille.

Tanssiteatteri Hurja Ruuth on uusin tulokas lastenteatterin alalla. Alun perin teatterin ohjelmisto oli suunnattu aikuisille, mutta vuodesta 1995 alkaen teatteri on tehnyt ainoastaan lapsille suunnattuja esityksiä. Teatterin esitykset yhdistelevät musiikkia, tanssia, akrobatiaa ja nykyään myös videotaidetta. Tunnetuin teatterin tuotannoista on Talvisirkus, jonka esitykset ovat aina joulun aikaan. Ensimmäinen Talvisirkus nähtiin vuonna 1994. Talvisirkus työllistää lukuisia sirkustaitelijoita vuosittain. Esityksistä on tullut monille katsojille traditio, jonne tulevat niin lapset, vanhemmat kuin isovanhemmatkin.