Jos teatteri ei ole kuulunut elämään lapsuudessa ja nuoruudessa, voi olla vaikea tietää, millaiseen illanviettoon teatteriesitykset sopivat. Tärkeintä on osata valita itselle ja omalle seuralle sopiva esitys. Nykyään kaikilla teattereilla ja esitysryhmillä on omat nettisivut tai vähintään Facebook -sivut. Eri ohjelmistoista voi valita esityksen, joka tuntuisi sopivan omaan tarpeeseen parhaiten. Esityskuvien, esityksen keston, näyttelijöiden ja katsojakommenttien perusteella pääsee perille siitä, onko kyseinen esitys itseä kiinnostava.

theatre-430552_960_720Vanhastaan teatterissa ovat käyneet eläkeikää lähestyvät tai eläkkeellä jo olevat naispuoliset ihmiset. Seuraksi on löytynyt usein ystävätär tai vaikka oma sisar, joskus tytär tai aviomies. Teatteriohjelmistot ovat kuitenkin nykyään niin laajat, että sieltä löytyy kiinnostavia esityksiä eri ikäisille ihmisille. Nuoret aikuiset eivät kavahda esim. nykyaikaisten brittinäytelmien kieltä, jossa saattaa olla kirosanoja ja alatyylisiä ilmaisuja. Näytelmien kieli on tuttua eri televisiosarjoista ja elokuvista. Nykydraama onkin helposti enemmän nuorten katsojien kuin vanhemman väen mieleen. Esimerkiksi Duncan MacMillanin suosittu Keuhkot -näytelmä Suomen Kansallisteatterissa veti paikalle paljon nuoria aikuisia. Näytelmä käsitteli pariskuntaa, joka mietti lapsen hankkimisen itsekkyyttä suhteessa ilmastonmuutokseen ja väestöräjähdykseen. Ohjaaja Juha Jokelan terävästi suomen kielelle kääntämä teksti muistutti nykyisten television brittisarjojen tyyliä ja tehosi varmasti siksi hyvin ikäluokkaan, jolle terävä brittihuumori on tuttua muista yhteyksistä.

Teattereiden ohjelmistot suunnitellaan siten, että kaikille teatterikatsojille olisi tarjolla jotakin sopivaa. Esimerkiksi työpaikan porukat otetaan huomioon, samoin ne teatteria harrastavat ihmiset, jotka haluavat nähdä esim. uuden tulkinnan jostain vanhasta klassikosta. Komediat ja farssit ovat helposti työikäisten katsojien mieleen. Musikaalit ja klassikot saattavat tehota paremmin teatteria enemmän harrastaneeseen väkeen. Uudet näytelmät voivat olla kenestä tahansa taustasta riippumatta kiinnostavia, jos näytelmän aihe tuntuu kolahtavan.

Teatteriblogeista ja lehtien teatteriarvosteluista voi yrittää päätellä, onko näytelmä sellainen, jonka itse haluaa nähdä. Monessa teatterissa on nykyään tarjolla myös uudenlaisia esityksiä kuten vaikka stand up -iltoja. Teatterista voi löytää nykyään kiinnostavaa ohjelmistoa sellainenkin katsoja, joka on yleensä valinnut mieluummin kapakkaillan. Matalan kynnyksen esitysten ansiosta ovi teatteriin saattaa avautua useammin myös heillä, jotka eivät perinteisesti miellä itseään teatterissa kävijäksi.